По случай 73-ата годишнина от Победата над хитлерофашизма и Деня на Европа, ветераните от войната и останалите граждани бяха поздравени от кмета на Мездра Генади Събков.

Председателят на общинската организация на Съюза на ветераните от войните на България Стефчо Симеонов поздрави останалите четирима живи ветерани от Втората световна война в общината - доайенът сред фронтоваците кандидат-подофицер Испиридон Ивановски, роден в кюстендилското село Еремия, който в през декември навърши 100 години, 94-годишният о. з. кап. Илия Григоров от Влашко село (дн. Царевец), Никола Илиев и Тошо Минов Христов.Той прикани гражданите да почетат паметта на наскоро починалите двама ветерани от община Мездра.

Стефчо Симеонов връчи почетни грамоти и книги на инж. Петя Василева, арх. Марина Ташева, Жанета Маринова и Силвия Петкова, съдействали за изграждането на мемориалния знак в памет на деветимата офицери и войници от общината, загинали през 1945 г. за освобождението на Унгария, в чиято основа са поставени две артилерийски гилзи. В едната от тях е положена пръст, взета от гробните места на деветимата загинали.

Тържественото честване на Деня на Европа и Деня на победата продължи с тематична програма изнесоха Вокална група „Детски свят”, рецитал от стихове на руски език поднесоха възпитаниците от клуб „Художествено слово” при Център за подкрепа на личностно развитие, с ръководител Соня Цекова, Мажоретен състав при ПГ „Алеко Константинов” с ръководител Христина Стоянова, и Мъжката вокална група „Калето” към Клуба на пенсионера.

След края на празничната програма множеството се отправи към паметника на Св. Георги и мемориалния знак, върху който бяха положени венци и цвета в знак на признателност към подвига и героизма на загиналите наши съграждани и земляци.