Синоптиците очакват влошаване на времето в следващите часове. Жълт код е обявен за девет области у нас - Видин, Монтана, Враца, София област, София-град, Плевен, Велико Търново и Габрово.

Времето започна да се влошава още от вчера. Град с големината на яйце падна и в Сърбия, а силна гръмотевична буря удари Видин снощи. Няма пострадали след гръмотевичната буря във Видин. Мълниите обаче са запалили няколко пожара в района. Пострадали са плевня и къща. Агенцията за борба с градушките е изстреляла няколко ракети по градоносни облаци от площадките в Монтана и Видин. Полигонът в Бърдарски геран охранява близо 2 млн. декара, като почти 80% са обработваема земя.

Директорът на РД "Борба с градушките", Враца, Йордан Йорданов е заявил, че към момента ракетния полигон в Бърдарски геран е зареден доста добре. На площадка има около 50 противоградни ракети. Има готовност да се реагира веднага на влошаването на времето, което се очаква в късния следобед и през нощта. Йордан Йорданов е уточнил, че климатът доста се изменя. Започнали са да валят градушки в нетипични допреди няколко години места.

В съседна Сърбия са изстреляли над 7 хил. противоградови ракети за последните 24 часа, въпреки това градушка с големината на яйце нанесе щети в западната ни съседка.

Източник: dnes.bg