Трагичният инцидент от 1 октомври 2014 г. взе 15 жертви. Тринадесет мъже и две жени, бяха изпепелени при експлозията в завода за производство на взривни вещества. Трима работници пострадаха, а щетите са за близо 500 милиона лева.

Четирима души са обвиняеми по делото, което се гледа при закрити врата, заради държавна тайна във Видинския окръжен съд. Общо 48 души пък са конституирани като частни обвинители и граждански ищци.

След трагедията предприятието не работи, но гръцките мини, които трябваше да бъдат утилизирани, все още са на територията му, съобщи БНР. Притесненията на хората в общината са и заради повишената опасност от пожари през лятото, затова кметът на общината Ваньо Костин е отправил питания до министъра на отбраната и министъра на вътрешните работи.

"Към настоящия момент има хора, които са ангажирани с почистването на треви, на храсти, имайки предвид, че е лято, сухо е. Самият завод се намира близо до път. Има някаква опасност евентуално от пожари. Може да стигне и до складовите помещения", обясни Костин.

В Горни Лом се тревожат от продължителния престой на боеприпасите, както и че теренът от 350 декара, на който е заводът, се пази само от двама охранители.

От месеци заводът в Горни Лом е с нов собственик, а намеренията му са да започне производство на патрони.

Източник: dnes.dir.bg