Министърът заяви, че правителството предлага да бъде увеличен лимитът на държавния ни дълг от 2,2 млрд. лв. на 10 млрд. лв.

"Три сценария сме разработили, като в прогнозата, която предложихме вчера на правителството, разглеждаме най-негативния от тях, с оглед да сме максимално подготвени с фискални буфери, за да запазим функционирането на всички системи на държавата до края на годината", каза още той.

"Очакванията са че растежът няма да е такъв, какъвто се очаква. В момента не отчитаме рецесия, но инвестиции и потребление са поставени пред изпитание", каза още финансовият министър.

"Надявам се да срещнем широка подкрепа в Народното събрание и до края на седмицата да имаме изменен държавен бюджет.

Не предвиждаме промяна на данъчната политика", подчерта той.

"Искаме да гарантираме, че държавата може да поддържа основните си функции. Продължавам да смятам, че консервативно планиране и добрата фискална политика в последните години дават възможност, но съм длъжен да предложа сценарий ако нещата отидат в по-негативна посока. Защото ако се окажем в ситуация, в която трябва допълнително да се реагира, трябва да имаме готовност по линия на фискалните буфери и по линия на финансиране на системите. Затова предлагаме днес на НС тези изменения", обясни Горанов.

Най-негативният сценарий, който разглеждаме е спад на икономиката с 3%.

Възстановяването на заетостта очакваме да започне в края на 2020 и да продължи и през 2021 г. Намалението на макроикономическите показатели се проявява във всеки един от факторите по отношение на потреблението и инвестициите. Ограничителните мерки и неяснотата за бъдещето ще накарат някои хора да ограничат своето потребление. Предложили сме да работим с най-негативния сценарий, за да се подготвим за най-тежката ситуация, добави още финансовият министър.

Източник: vesti.bg