Малките и средните предприятия са 99.8% от нефинансовите институции. Именно затова, ако тези компании не са добре подготвени за „Индустрия 4.0”, то цялата страна ще изостане още повече от останалите. Зам.-министърът Александър Манолев напомни, че Министерство на икономиката разработва програма с бюджет от 10 млн. лв., по която ще се предоставят ваучери от 20 до 50 хил. лв. за улесняване на достъпа на малките и средните предприятия до цифрови технологии и обучение как се работи с тях. Той отбеляза още, че се уточняват последните подробности по ваучерната схема и че кандидатстването по нея се очаква да стане възможно тази година. По програмата една компания ще може да кандидатства само веднъж.

Инициативата Grow with Google е част от поетия от Google ангажимент за преодоляване на цифровото разделение в Европа като помогне на 1 милион европейци да намерят работа или да постигнат бизнес растеж до 2020 г. В сътрудничество със Software University 12 специално обучени консултанти ще водят семинари и индивидуални обучения в повече от 37 града в България.

Те ще се фокусират върху възможностите, които дигиталният свят предоставя, и ще обучават представители на различни бизнеси в използването на онлайн инструменти за растеж. Националното турне на Google в страната ще обхване над 37 града.

12 специално обучени от Google консултанти ще водят семинари и индивидуални обучения. Консултантите ще се фокусират върху възможностите, които дигиталният свят предоставя, и ще обучават бизнеси в използването на онлайн инструменти за растеж. Google има за цел да обучи 15 хил. души от малки и средни предприятия до края на годината.

Източник: uspelite.bg