Гости на събранието бяха кметът на Община Мездра Генади Събков, началникът на отдел „Хора с увреждания и социални услуги” – Враца, Габриела Недкова, директорът на ОСЦУД в Мездра Наталия Христова и Жасмина Баръмова –заместник-председател на Основната организация на хора с увреждания към Съюза на инвалидите в България – Враца.

Събранието бе открито от Камелия Петкова – председател на Общинската организация на хората с увреждания. Тя поясни, че събранието е частично-изборно, тъй като трябва да бъде избран нов член на Управителния съвет. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на почетния член на клуба на инвалидите Петър Кръстев и още няколко вече починали членове.

В своя доклад Камелия Петкова отчете на колко лица е оказано съдействие през годината независимо дали са членове на клуба, консултирани са 1109 човека по различни въпроси. Тя припомни на присъстващите условията за членство, както и правата, които имат като членове.

Основната цел на местния клуб е да интегрира и сплотява хората с увреждания, да организира колективни изяви, с които не просто приобщават членовете, но и им осигуряват различни културни програми.

През изминалата година членовете на клуба се докоснаха до магията на Родопа, посещавайки гайдарското надсвирване в село Гела, Смолянско, традиционния фолклорен събор на Рожен, участвали са в националното честване на 3 март на връх Шипка. Наред с множеството туристически екскурзии, културният календар на клуба е бил наситен с посещенията на театрални, балетни и оперетни постановки в София.

Наред с богатия и разнообразен културен и обществен живот, членовете на клуба са притеснени от предстоящите промени в законодателните разпоредби, в които са заложени мерки за ограничаване броя на хората с увреждания по места. Петкова изрази съгласие, че наистина има много случаи, при които се спекулира с издаването на документи за нетрудоспособност, но подчерта, че това е проблем в комисиите на ТЕЛК. На всички е известно, че има случаи на „платени” по думите й, хора с увреждания и в местната организация правят всичко възможно да„хващат” такива мними „инвалиди”.

Именно поради това, на 11 април се подготвя протест в национален мащаб на хората с увреждания, към който ще се присъединят и представители на Мездренския клуб.