Снемането на имунитета на народния представител от ПП “Воля“ Веселин Марешки е във връзка с наказателно производство, образувано по внесен в съда обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Варна. На 14.08.2015 г. Окръжната прокуратура е внесла в Окръжен съд - Варна обвинителен акт срещу Веселин Марешки за причиняване на лека телесна повреда на общински съветник при изпълнение на функциите му и за изнудване.

Народният представител от БСП, Светла Бъчварова-Пиралкова е подсъдима по НОХД №3433/ 2016 г. по описа на Софийски градски съд. Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу Светла Бъчварова-Пиралкова за сключване на неизгодни сделки.

Третото внесено от главния прокурор искане е за снемане имунитета на Делян Добрев – народен представител от ПП“ ГЕРБ“. Искането се основава на доказателства, събрани от Софийска градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК ЕАД в размер на 4 561 697, 27 евро.

С исканията главният прокурор Сотир Цацаров е поискал даване на разрешение за продължаване на наказателните производства срещу тримата народни представители.