© Тони Лавеле

„Цигулар на покрива“ описва едно общество, което дори в нещастието запазва своите устои и намира смисъл да прославя и да се радва” – казва режисьорът Небойша Брадич за мюзикъла. „Затова този разказ е смешен и тъжен, в него има и лудост – всичко, което е характерно за човешката природа. Това прави „Цигулар на покрива” една универсална творба.”

Историята за бедния млекар Тевие, който е изправен пред дилемата да следва повелите на традицията на едно отиващо си вече общество или да разреши на дъщерите си да послушат сърцето си, повече от 50 години след премиерата си, продължава да трогва зрителите по целия свят. Това е историята на малкия човек, устоял на всички семейни и обществени бури, на които противопоставя не озлобление, а своята обезоръжаваща доброта.

В моментите на големи изпитания не загубва вярата си в Бог, а кротко и с ирония към себе си го укорява за бедите, които му е изпратил. За работата си в България режисьорът споделя пред сръбските медии: „В Музикалния театър попаднах на екип от посветени творци. Знаех, че българите имат отлични певци и актьори и работата ми тук абсолютно го потвърди.

В Музикалния театър работя с един наистина всеотдаен ансамбъл. За премиерата на „Цигулар на покрива” имаме много интензивен творчески процес с колектива на театъра, който наброява около 400 служители – солисти, хор, оркестър, балет и технически служби.”

Фотографии: Държавен музикален и балетен център, Фотограф Тони Лавеле