На брифинг в Областната дирекция на МВР - Враца директорът на полицията старши комисар Янко Янколов обясни пред журналисти следното:

"Събрали сме информация и сме изпратили отговор на парламентарния секретар за ситуацията в Роман. Като цяло оперативната обстановка там към момента е спокойна. През лятото имахме леко завишаване на престъпленията. Установиха се извършителите, един мъж и един непълнолетен младеж, които задържани са. Разкриваемостта на извършените престъпления на територията, обслужвана от РУ на МВР - Роман, е най-висока в региона, там тя е 80%.”

Директорът на Областната дирекция на полицията заяви, че началникът на полицията в Роман главен инспектор Иво Нецов е с опит, а колегите му работят добре и с желание. Старши комисар допълни, че всеки ден разговаря по телефона с всички началници на Районните управления и отлично познава оперативната обстановка при колегите си.

По отношение на кадровия състав Янколов обясни, че увеличението на щата става с разрешение от министерството. "Там има щатна комисия и от мен и колегите в дирекцията нищо не зависи. И на мен ми се иска всички бройки да са попълнени и в Районните управления да има повече хора. На практика численият състав никога не стига. Бройките се определят от брой население, криминогенна обстановка и от още куп други фактори.

Дали министър Маринов ще нареди полицейският състав в РУ на МВР - Роман да се увеличи, ще стане ясно след официалния му отговор на сигнала до него от депутата Красимир Богданов. На този етап Янколов каза, че в Областната полиция са назначени осем нови служители и те скоро заминават на обучение. Приключил е и конкурса за служители в Икономическа полиция и там все още има две вакантни места.