Най-активните участници в събитието са били ученици от Профилирана природоматематическа гимназия „Екзарх Антим I”- гр. Видин и Средно училище „Цар Симеон Велики“ - гр. Видин.

За организацията и провеждането на събитието са се погрижили административният ръководител на РП – Видин Ваня Ненкова, заместникът на административния ръководител Илияна Целова, прокурорите Емил Младенов и Лилия Цветкова.

Специално за децата са били подготвени лекции, насочени към обогатяване на познанията им по темите, свързани със съдебната система и нейното функциониране. Младши прокурор Теодор Николов и прокурор Росица Маркова достъпно са разяснили на учениците характеристиките на досъдебната и съдебната фаза на наказателното производство. За целта е бил разигран казус за извършено престъпление грабеж. Наред с изнесена презентация за разпознаване на лица и предмети като способ на доказване, е било проведено симулирано процесуално – следственото действие с участието на гостите на прокуратурата. Било е отделено внимание на престъпления, свързани с наркотични вещества, както и транспортни престъпления.

След изнесените тематични лекции е последвала кратка проверка на усвоения от децата материал, като най –успешно представилите се гимназисти са били отличени с предметни награди.

На всички ученици са били връчени удостоверения за участие в съвместния проект, екземпляри от Конституцията на Република България, както и материали, предоставени от Висшия съдебен съвет.