След извършен такъв анализ бяха събрани почти всички производства през последните 5 години, касаещи получаване на инвалидни пенсии с неистински документи, каза той. Установи се, че в определени региони процентът на инвалидните пенсии достигат до 28 % от всички пенсии на конкретната област. Най-големият процент е в Силистра, Разград, Монтана, Перник, Габрово, Враца.

В резултат на тази анализ бяха предприети действия с МВР и районните прокуратури и започнаха проверки и досъдебни производства, каза Гешев. По думите му предстои извършването на такава дейност и в останалите областни градове. Оказва се, че при проведените разпити на стотици лица като първоначалното впечатлението е, че 70% от лицата, с които се разговаря не знаят от какво са болни, не знаят какви документи трябват за ТЕЛК, не знаят дали са ходили пред ТЕЛК, не знаят дали са били хоспитализирани или не.

В Силистра се създава впечатлението, че цели села са с инвалидни пенсии.Получават се фалшиви хоспитализации, от които никой не може да каже каква е щетата за здравната каса.

Половината от инвалидните пенсии отиват в хора, които са здрави, каза Гешев. По думите му очакват се обвинения в близките няколко дни.

По думите на Иван Гешев положението е ужасяващо. Над 200 лица до момента са разпитани досега. Направено е обосновано предположение, че става дума за фиктивно издаване на документи.