© БТВ

След като претърпява катастрофа преди 25 години, Рита остава в инвалидна количка. За да излезе от магазин, тя се нуждае от помощта на четирима души. Тогава германката видяла снимка в медицинско списание на жена, която използва рампа, направена от „Лего“. Така се родила идеята.

62-годишниата Рита не губи време и започва да строи рампи в сътрудничество с инициативата за интеграция в града „Хората в Ханау“. В немския град вече има цели 12 рампи, които се превръщат в емблематични.

"Никой не минава покрай рампа от „Лего“, без да я огледа. Независимо дали са деца, които се опитват да извадят частите или възрастни, които изваждат мобилните си телефони, за да правят снимки. Точно това е идеята – хората да обърнат внимание и да си помислят „Ако бях в инвалидна количка или бях на място, където имам нужда от рампа, тогава щях да имам проблеми на определени места“. Това са моите лични причини и мотивация ", казва Рита Ебъл.

С увеличаване на популярността на рампите се увеличава и нуждата от повече от цветните части. Рита, която разчита на помощта на съпруга си в изработването, се надява на дарения, които въпреки добрата кауза, са малко, защото семействата трудно се разделят с пристрастяващите играчки.

Всяка рампа се изработва по поръчка и се състои от няколкостотин части, за залепването на които отиват до 8 туби лепило.

Източник: ladyzone.bg