На срещата с над 150 учители, възпитатели и директори от община Враца присъстваха и кандидатите за народни представители д-р Владимир Христов и Галин Снежанов, кметът на Община Враца Калин Каменов, областният председател на СДС Ирина Иванова, областният координатор на ПП ГЕРБ- Враца Красен Кръстев, общински съветници и представители на партията, а чрез видеоконферентна връзка се включи в дискусията бившият министър на образованието Красимир Вълчев.

”Аз знам, че освен педагози, Вие сте и граждани, които не са безразлични към случващото се в страната ни. ГЕРБ-СДС се явява и на тези избори с конкретна програма за управление, с ясно разписани и приложими мерки. Така се управлява държава – с далновидност, експертност и отговорност”, заяви още Петя Аврамова.

Кандидатът за народен представител д-р Владимир Христов определи като хаос управлението на образованието по време на четворната коалиция и посочи две основни слабости. “Те посегнаха на две неща в академичната автономия - първо решиха да унищожат университетите, въпреки, че в момента ни обещават нов Северозападен университет. И второ - започнаха да приемат наредби и закони, които да блокират академичното развитие на младите”, подчерта още д-р Христов. Той допълни, че най-големият провал в политиката на предишното управление е т.н. съдебна реформа и закриването на специализирания съд и прокуратура.

”За мен да съм част от листата на ГЕРБ - СДС е отговорност. Аз избрах точно тази партия, защото като млад човек и образователен медиатор, оценявам всичко постигнато по време на управлението на ГЕРБ - модернизираната инфраструктура, достъпното и качествено образование и достойното заплащане на учителите”, заяви по време на срещата кандидатът за народен представител на коалиционния партньор - СДС Галин Снежанов.

Кметът на Община Враца подчерта, че благодарение на инвестициите и правилната политика в управлението на образованието в община Враца, детските и учебните заведения са изцяло модернизирани.

“Кандидатите в листата на ГЕРБ - СДС са силният отбор, това са хората, с които през последните години съм работил активно и благодарение на които развиваме Враца”, заяви Калин Каменов.

По време на събитието, кандидатът за народен представител, депутат и бивш министър на образованието и науката Красимир Вълчев представи конкретните мерки и приоритетите, които са заложени в сферата на образованието.

“Преди две години и половина, показахме, че системата на образованието е добре функционираща, показателно за това беше и обучението в електронна среда, но същевременно се оказа, че трябва да бъдем и много предпазливи спрямо нея”, каза Вълчев. Един от акцентите в програмата, изтъкна той, е модернизацията на педагогическото образование, насочена към променящата се роля на учителя, новите компетентности, приобщаващото образование, образователните иновации, социалните умения, персонализацията на ученето и образованието в ерата на дигиталните трансформации. Той коментира също стартираните по време на управлението на ГЕРБ ключови реформи и политики, които трябва да бъдат продължени.

”Това, което ние от ГЕРБ - СДС залагаме като ключово е образованието да се превърне в траен, стратегически национален приоритет, изразяващо се и в бюджетна подкрепа за сектора”, допълни Красимир Вълчев.

Той подчерта ангажимента да бъде затвърдена водената политика на увеличаваща се бюджетна подкрепа за сектора и да бъдат повишени разходите за образование до 5 на сто от БВП (за периода 2017 -2021 г. бяха увеличени от 3,6 на 4,5 % от БВП).

По думите му България ще има по-добро образование и по-подготвени специалисти във всички сфери, ако бъдат мотивирани повече ученици с по-добри образователни резултати да се включат в придобиването на педагогическо образование, в педагогическата професия, както и най-добрите студенти да станат преподаватели. Затова в сектора е необходима политика на заплащане, което да надвишава средното за страната- поддържане на средните учителски заплати на ниво над 125 % от средните за страната и ежегодно увеличение с темп, изпреварващ увеличението на средната заплата за страната, провеждане на политика за изпреварващ ръст на основните заплати на преподавателите в системата на висшето образование и средна заплата в сектора на ниво от над 150 % от средната за страната. Като приоритет, Красимир Вълчев определи и засилването на възпитателната и подкрепяща функция на образователната система. Предстои също така да бъдат стартирани по-мащабни национални инвестиционни програми, в които да бъдат включени училища и детски градини, които не са били обект на подобни програми за внедряване на енергоефективни мерки.

Като ангажимент посочи и изграждането на 4000 спортни площадки, обновяване на спортни игрища и физкултурни салони, както и изграждане на 500 площадки по безопасност на движението по пътищата в училищата и детските градини.

Красимир Вълчев благодари за съвместната работа по време на управлението на кабинета Борисов 3, когато екипната работа на кмета Калин Каменов, народния представител Петя Аврамова и на бившия областен управител Малина Николова допринесе в огромна степен и за развитието на образованието в област Враца.

По време на срещата беше коментиран проекта за създаване на първия в България Център за патриотично, екологично и православно образование в село Паволче.

Въпреки осигуреното финансиране, проектът е спрян от правителството на “промяната”. Красимир Вълчев увери, че при едно стабилно правителство на ГЕРБ- СДС, този образователен център ще бъде заложен като част от туристическите образователни маршрути, предвидени в програмата на ГЕРБ.

Учителското съсловие е категорично, че с образованието не може да се експериментира и хаосът в държавата неминуемо влияе върху уж автономната образователна система и разклаща нейните устои.

Затова са убедени, че ще дадат своето доверие на ГЕРБ - СДС и за съставянето на стабилно правителство, което да осигури сигурност и хоризонт на образователната система.

КОАЛИЦИЯ ГЕРБ-СДС Е ПОД НОМЕР 24 В БЮЛЕТИНАТА!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

* Платена форма на отразяване на предизборната кампания