Петър Иванов се върна в спомените си и разказа, че през лятото на 1968 г. Окръжният комитет на БКП – Враца, на свое заседание, е взел решение за създаването в града на Ботевата слава на Младежки дом на културата.Това е била първата подобна институция в България. Методическото ръководство на дома е възложено на Окръжния комитет на ДКМС, а финансирането на Градския народен съвет.

Първият директор на благодари на колегите си, че са успели да надградят дейността и не пропусна да каже, че въпреки обществено-политическите промени, Младежкият дом е оцелял и е вървял по вярната посока, подавайки ръка на младите хора. От 1983 г. до 2015 г. Младежкият дом се ръководи от Ваня Иванова, която проследи трудностите и успехите на работата си посветена на младежите и стремежа да се съхрани всичко вградено в темелите на голямата бяла къща, която младите хора все повече припознавали като свое място.

Георги Врабчев, подробно обясни многостранната дейност на Младежкия дом и отбеляза, че през всичките изминали години управата на Враца е подпомагала инициативите на техните над 20 художествено-творчески и спортни формации. Врабчев посочи основните международни, национални и регионални фестивали, конкурси и прегледи, осъществени от екипа на Младежкия дом и ентусиазираните млади хора, участници в многобройните състави и формации. В съдържателният списък от изяви са:

Международен младежки театрален фестивал „ВРЕМЕ”, който се провежда от 30 години на всеки две години. Международен ежегоден фестивал за древни култури "Слънцето на Тодорка”- създаден през 2014 г. Международен брей денс турнир „Rockalution”, проведен за шести път. Национален рецитал – конкурс за изпълнение на Ботева и възрожденска поезия и проза, финансиран от Община Враца и проведен тази година за 56 –ти път. Национален хип-хоп турнир “On fire” осъществен четири пъти. Национален поетичен ежегоден конкурс „Любовта...” , стартирал през 2000 г. Национален младежки рок фестивал „Рок до края на света…” проведен девет пъти. Национална среща на детски и младежки парламенти в Република България, който се осъществява на две години и през тази бе 8-то издание.

Национална панорама на източни бойни изкуства, проведена за 6-ти път. Четвърто издание на Национален фестивал-конкурс за съвременна хореография „Враца танцува”. Национален конкурс за карикатура, анекдот и фейлетон „Първоаприлска патерица”- проведен два пъти. Национален конкурс за рисунка и приложно изкуство „НАРИСУВАЙ ИСТОРИЯТА”, посветен на Трети март - първо издание. Областен фолклорен събор „Пръски от извора” и Областен преглед на вокални състави и индивидуални изпълнители, провеждани от 16 години, на всеки две години съвместно с РУО и ЦПЛР – Враца. Градски турнир по художествена гимнастика „Звездици” - ежегоден от 9 години насам и 13-те ежегодни годишни награди за аматьорско изкуство „Опит за летене”, по повод 1 март – Деня на любителското творчество и фолклора.

Врабчев обяви, че финалът на юбилейните чествания под патронажът на кмета Калин Каменов е на 2-ри ноември от 18.00 ч в Драматично кукления театър, където ще се проведе концертът „Като живяно бъдеще..” Преди това, на 26-ти октомври в Младежкия дом ще бъде открита ретроспективна фото изложба с над 500 фотоса, запечанали историята на младежката институция и информационна плоча - 50 години Младежки дом, а на 30-ти октомври ще бъде експонирана гостуваща изложба на Школа за пластични изкуства от град Перник, която пътува по целия свят.

Георги Врабчев открехна леко завесата на предстоящият празничен концерт. Стана ясно, че той ще бъде уникален и сред участниците ще има изненадващо присъствие на врачани, показали таланта си първо в творчески състави на Младежкия дом, а сетне и на големите сцени. Директорът на Дома на младежите заяви, че финалът на тържествата ще отбележи края на половин век изпълнен със съзидание и ще сложи началото на нови, плодотворни 50 години в емблематичната за Враца голяма бяла къща на мечтите и усмивките.