Това твърдение е на археолога, изпълняващ длъжността директор на Регионалния исторически музей във Враца, Георги Ганецовски. Той каза за MediaNews: "По всички аспекти фестивалът на древните култури "Слънцето на Тодорка” в месността Валога до село Оходен е уникален. Уникалното е в това, че успоредно с модулите на събитието се работи по разкопките в реално време. От началото на археологическия сезон попаднахме на твърде интересни находки, които наистина са нови открития. Намерихме остриета, за които имам научно основание да твърдя, че са на повече от 8 000 години. Интересен е фактът, че те са изработени от материала обсидиан, който е вид вулканично стъкло”.

Нямаше как да не попитаме какво му е толкова интересното на този факт? Ганецовски обясни: "Материалът, от който са изработени остриетата. Ето това е интересното. Такъв по нашите земи не е имало и сега няма. Вероятно тези остриета за оръжия и предмети на бита са донесени от Западните Карпати, някъде в района на Армения от древността”.

Този факт доказва, че тук е имало високо развити търговски отношения със света от преди хилядолетия, допълни за своята научна теза археологът Георги Ганецовски.