© Община Лом

Журито присъди първо място за спектакъл на театрална трупа „БелАрт” от Белене за пиесата „Лудории в съботната вечер” от Марсел Митоа, а призът за водеща мъжка роля отиде при Илия Йорданов от Театрална формация „Altro teatro“ за постановката „Гара за трима“. Актрисата Веска Кръстева от театрална трупа „БелАрт” пък бе отличена с приза за водеща женска роля за постановката „Лудории в съботната вечер”, режисьор Митко Рупов.

Наградите на публиката и на Община Лом отидоха съответно при театрален състав „Мара Пенкова“ от читалище „Христо Смирненски 1889“ Златица за спектакъла „Балкански синдром” от Станислав Стратиев и актьорския състав от читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“ Свищов за пиесата „Сладолед” от Миро Гавран.

Наградите за младежка мъжка и женска роля бяха присъдени на Тихомир Иванов и на участничките в спектакъла „Посрещането“ по разкази на Чудомир на театрален състав „Шест плюс“ при НЧ „Априлов-Палаузов 1861“ Габрово. Младежкият драматичен театър „Матей Икономов“ при читалище „Иван Вазов 1871“ от Сопот пък бе отличен с приза за младежки спектакъл за постановката „Земетръс” от Илко Иларионов, режисьор Стоянка Фъркова.

Наградата за поддържаща женска роля беше присъдена на Кристияна Руменова от НЧ „Пробуда 1928“ Каспичан за ролята й в спектакъла „Римска баня“ от Станислав Стратиев, а отличия за поддържаща мъжка роля получиха Денис Ковал от Театрална формация „Altro teatro“ и Станимир Владов от театрална трупа „БелАрт”.

Общо 17 постановки на театрални самодейни колективи от цялата страна бяха поставени на сцената на Народно читалище „Постоянство 1856”. Светлана Байчинска, Пламена Гетова и Юлиян Балахуров бяха членовете на тазгодишното жури на театралния фестивал, който премина под знака на 165 години читалище и театър в Лом.

Фестивалът на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка се организира от Народно читалище „Постоянство 1856“ със съдействието на Съюза на народните читалища и Община Лом.

Източник: lom.bg