"Авторът ни е представил девет храма и три манастирски комплекса, майсторски разкривайки красотата и архитектурните им особености", заяви при откриването на изложбата Светла Дамяновска, уредник на Градската художествена галерия, която разказа любопитни факти за всяка една от 12-те емблематични църковни сгради - къде се намират, кога са построени, какво е най-характерно за тях и т. н.

"Нека в месеца, изпълнен с коледни тържества, посетителите на библиотеката да обърнат взор към тази експозиция, напомняща ни за християнските корени и традиции на населението в нашия край", апелира в заключение Дамяновска.

По-сетне тя представи накратко пред любителите на изящната словесност литературно-философската студия на известния български поет и публицист Драгомир Шопов „Християнски мотиви в българската поезия”.

Идния четвъртък, 15 декември, от 17.00 часа в Читалищната библиотека ще се състои коледен празник на местните литератори и художници, с който ще бъде отбелязана и 45-годишнината от създаването на Градската художествена галерия в Мездра.