В държавен фонд „Земеделие” са внесени общо 16 проекта за ремонт на църкви и манастири на територията на Врачанско. Те са за храмовете в Алтимир, Борован, Бъркачево, Бяла Слатина, Габаре, Гложене, Долна Бешовица, Козлодуй, Мездра, Нивянин, Мизия, Струпешки манастир, Търнак, Хайредин, Хърлец и Горна Бешовица. Предстоят проверки дали отговарят на критериите по подмярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. Общият размер на заявената финансова помощ за тези проекти е 11 535 909 лв.

В областните дирекции на Фонд „Земеделие“ в цялата страна по подмярка 7.6 са подадени 348 проекта на стойност 209 752 375 лева. Максималният размер на субсидията за един проект е 400 000 евро. Допустимо е авансово плащане до 50% от стойността на одобрената финансова помощ по проекта. От фонд „Земеделие“ уточниха, че максималният размер на общите допустими разходи по подмярката за целия период на прилагане на ПРСР за един кандидат е 1 млн. евро. Финансовата помощ за този прием е левовата равностойност на 25 милиона евро.

Тъй като общата сума на заявената финансова помощ от всички подадени заявления е по-голяма от размера на определения за съответния период на прием бюджет, предстои да бъде извършена предварителна оценка по критериите за подбор. От врачанската митрополия се надяват всички проекти за ремонт на църкви в региона да бъдат одобрени.