На сцената се изявиха самодейци от 11 хорове и певчески групи, 3 танцови състава и 15 дуети и индивидуални изпълнители от Враца, Козлодуй, Бяла Слатина, Роман, Лик, Моравица, Руска Бела, Челопек, Добролево, Голямо Пещене, Баница, Попица, Манастирище, Борован, Долно Озирово, Трудовец, с. Цонево, община Дългопол, област Варна.

Празникът на българското започна с почитане паметта на героите с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя пред войнишкия паметник в центъра на селото от Кметство Типченица, Народно читалище „Съзнание-1899” и Пенсионерски клуб „Дълголетие“.

Фестивалът бе открит кметския наместник на Типченица Георги Димитров и Елеонора Георгиева, председател на НЧ „Съзнание-1899”. Поздрав към самодейците поднесе и кметът на община Мездра, който им пожела да бъдат здрави и да не прекъсват нишката, втъкана в магията на българския фолклор. Тя е тази, която и до днес е като невидим духовен мост на паметта, духа и националната ни идентичност, която ни е съхранявала и ни съхранява като народ и българи.

След официалното откриване сцената бе превзета от пъстри носии и огласена от гласовити певци и певици и игривите ритми на българското хоро.

Тазгодишното издание на фестивала нямаше конкурсен характер, но бе продължение на основната идея – да пази, популяризира и предава на поколенията богатството на българското народно творчество като един неписан духовен завет на предците ни, да не забравяме корените и това, което ни е съхранило като народ и национално самосъзнание.

Всички участници във фолклорната магия получиха грамоти, а най-много аплодисменти получи магьосникът на окарината от село Лик - бай Георги Димитров.

Докато певците и танцьорите радваха с изпълненията си многобройната публика, кметският наместник Георги Димитров да поредна година се превъплъти в ролята на майстор чевермеджия недалеч от сцената. Със завидно старание кметът майсторски въртеше чевермето.

А какво е чеверме без родопска гайда?... В края на фолклорния празник над „Креща“ се извиси гласът на родопчанина Любомир Петев от Смолян, под съпровода на родопската каба гайда на Стефан Янев – единият от синовете на големия Петър Янев - гайдарят на Валя Балканска. Това бе подаръкът изненада от кмета Георги Димитров за всички жители и гости на балканджиите от Типченица.

Празникът на съхранената духовност бе уважен и от Нели Минева – зам.-кмет на община Мездра, общински съветници, кметове на населени места, бизнесмени и спомоществователи.