Участниците във фолклорния фестивал изнесоха съвместен спектакъл в Детския културен център в сръбската столица, който беше осъществен с подкрепата на посолството на България в западната ни съседка.

Мездренският клуб "Луд Гидия", който бе в състав от 38 танцьори, се представи с две танцови композиции от Северна България - "Шумадийско хоро" и "Гъмзовяна". Всички участници в спектакъла получиха диплом от организаторите на 20th International Folk Dance&Music Friendship Gathering.

В рамките на Международните срещи на фолклорните приятели 2018 представители на Фолклорен танцов клуб "Луд Гидия", Танцов колектив "Vangeloff" - София и КУД "Св. Сава" - Белград присъстваха на прием в Посолството на Република България в сръбската столица.

По време на тридневния си престой в сръбската столица мездренските самодейци разгледаха редица забележителности на Белград, включително най-големия православен храм на Балканите - Катедралата "Св. Сава", и се разходиха с корабче по река Сава.

"Това е първото турне на Фолклорен танцов клуб "Луд Гидия" в чужбина, сподели сред завръщането на състава в Мездра неговият художествен ръководител Йоанна Аспарухова. В началото на юни ни предстоят участия на Фолклорния фестивал "Да тропнем на море" в черноморския курорт Св. Влас и на Националния фестивал на клубовете за народни танци и любителски ансамбли "От Трън по-убаво нема".