И тази година компетентно жури ще оценява колективите, художественото ниво на изпълнение, тяхната атрактивност и уникалност в две категории: автентичен и обработен фолклор и ще присъди златни, сребърни и бронзови медали във всяка категория. За най-добро представяне домакините са предвидили и специална награда „Приз“.

С всяка изминала година фолклорният празник се разраства и става по-богат и пъстър. Още в петък вечерта, 22 юни, оркестър "Македония" със солист Веселка Стамболиева ще радва публиката, а за любителите на балканската музика програмата ще продължи с изпълнения на оркестър "Южен вятър" и Неша Маркович, след които на сцената ще се качи голямата сръбска звезда Наташа Джорджевич.

Официалното откриване на събора е в 10:00 часа в събота, 23 юни, с изпълнение на домакините от смесена фолклорна певческа група, а Ансамбълът за изворен фолклор "Гушанци“ ще пресъздаде обичая "Молебен за дъжд", за класация за представителен ансамбъл за международни фестивали пред Националната секция на ЦИОФФ България, официален партньор на ЮНЕСКО.

Изложба на местни занаятчии, кулинарно състезание с тематични подаръци, томбола с атрактивни награди са част от съпътстващите прояви на празника. Вкусна курбан чорба ще бъде приготвена на място в парка, за всеки който желае да я опита.

Съборът ще продължи с изпълнения на Гушанската духова музика, а от 18:00 часа на сцената ще се изяви Родопски гайдарски оркестър „Орфей“ от Чепеларе със солист Мариана Евтимова. За пръв път на замфировска сцена гайди ще огласят парка и донесат магията на родопската песен в Северозапада.

Програмата ще продължи с изпълнения и на Берковската духова музика.

Специални гости с голям вечерен концерт ще бъдат обичаните фолклорни изпълнители Поли Паскова и Здравко Мандаджиев с Танцова формация "Гераци". Тази ден, посветен на хубавата българска музика ще приключи с атрактивно огнено шоу.

В неделния ден организаторите предвиждат сутрешно детско шоу, а за любителите на попфолка от 11:30 на сцената ще се качат Соня Немска, Ани Хуанг и Борис Дали.