Христо, както се казва героят на Захариев, потегля на първата си важна мисия, изпратен от могъщия български наркобос и негов баща, с чиито престъпни схеми се заема Христо Шопов. Разконцентриран от кратък флирт наследникът на бизнеса губи най-важното - мерцедес със запас от дрога, струваща стотици хиляди левове на сръбския мафиот Голуб (преведено от сръбски - гълъб). Именно това по-късно му струва главата.

"Южен вятър" е задължително заглавие за всеки себеуважаващ се фен на високоадреналиновия жанр. Още в първите сцени ставаме свидетели на любовта на главния герой Мараш към превозни средства във всякакви размери. Той си живее прекрасно като автокрадец в белградския ъндърграунд, преди да настъпи педала на газта на грешната кола.

Определян като една от най-добрите продукции на сръбското кино, филмът не търси морален катарзис за своите герои – кой от кой по-надълбоко нагазил в престъпния свят. За творбата си Аврамомич казва, че е черпил вдъхновение от собственото си детство, когато да отраснеш на улицата почти сигурно ти гарантира място в редиците на нечий наркоклан. Режисьорът успява с лекота да пресъздаде и йерархичната зависимост между дилърите в двете съседни страни. Докато Христо се опитва да избегне близката си пагубна среща с отвертката на Голуб, той говори на развален сръбски. Неговият баща обаче демонстрира превъзходството си в стълбицата на влияние, като дори и в разговори с убиеца на собствения му син, не обелва и дума на език, различен от български.

Родната следа в "Южен вятър" не свърша само със силното актьорско присъствие на Шопов и Захариев пред камерата. В саундтрака на лентата, на който Аврамович признава, че е отделил немалко внимание, място намира и „Луда по тебе“ на Камелия. Във филма обаче парчето е изпълнено от Габриела Пейчев, която също е с български корени.

Междувременно новината за пристигането на „Южен вятър“ на голям екран провокира феноветеносталгично да си спомнят за успешната кримка на БНТ "Под прикритие", където в последния сезон героят на Захариев - доброто ченге, внедрило се отново в редиците на наркотрафиканти, бе убит. Искания за продължение на сериала заливат профилите в социалните мрежи на актьора. Запалените по продукцията зрители предлагат именно Мартин да е отново в центъра на събитията. Този път обаче те искат да го видят от страната на лошите, като „възкръсне“ със съзнанието на чистокръвен наркобарон.

* Премиерата на филма в България и в Кино "Роял" - Мездра е днес.