Налице е тенденция бизнесът изцяло да се "изнася" в интернет, което дава възможност на хакери бързо и лесно да достигнат до чувствителна информация, ако фирмите не предприемат мерки за сигурност, каза регионалният представител на Агенцията Николай Петканов.

Средният откуп, който плащат фирмите, за да си върнат откраднатите данни за клиенти, доставчици, цени и други, е 15 000 евро, посочи специалистът по дигитална и фискална сигурност. Около 60 на сто от фирмите, претърпели кибератака, до шест месеца фалират. Хакерските посегателства могат сериозно да спънат бизнеса, като срокът за възстановяване на данните е от 23 дни до 50 дни, ако атаката е на вътрешен човек, коментира Генев.

По думите му над 80 на сто от малките и средните предприятия не смятат киберсигурността за свой проблем. Генев коментира, че фирмите са лесна мишена, тъй като в около 90 на сто от дружествата персоналът не е обучен и мерките за сигурност са на елементарно равнище. Това означава, че фирмите не могат да покрият стандартите за надеждност и работа с партньори в чужбина.

Най-лесната превенция е използване на лицензиран софтуер и на антивирусни програми, често архивиране на данните и повече внимание при отваряне на файлове, съветва специалистът по дигитална и фискална сигурност.

Източник:bta.bg