© община Белоградчик

На тазгодишния международен фестивал на любителските исторически филми бяха представени 50 ленти. 29 от филмите са български, участват и 21 ленти от 8 държави. Условието, на което всеки филм трябваше да отговаря, за да бъде допуснат до участие е да е с дължина не повече от 20 мин. Откриването на фестивала се състоя в градинката пред НЧ ”Добри Войников-1856”. Там бе запален и факелния огън.

Председател на журито бе известният кинокритик проф. Божидар Манов, а членове бяха режисьорът Александър Донев, д.н. Силва Хачерян - началник на отдел в Министерство на културата, доц. д-р Стефан Минков от ШУ ”Епископ Константин Преславски” и Стефан Хаджи Андоновски – председател на Киноклуб от Битоля, Северна Македония.

Организатори на фестивала са Община Шумен и НЧ ”Добри Войников-1856”. Събитието се провежда под патронажа на Министерство на културата и международната организация на кинолюбителите УНИКА. Съорганизатори на проявата са Националният исторически музей, Съюзът на българските филмови дейци, ШУ ”Епископ Константин Преславски”, ХГ ”Елена Карамихайлова”, РБ ”Стилян Чилингиров”, Съюзът на народните читалища, Регионалният исторически музей Шумен.

Филмът „Белоградчик и хората 2020”, е една представителна мозайка, низ от хроники- събития, които се случват в един малък северозападен град. Пресъздава живи събития от дейността на хората и местната власт в Белоградчик. Подбрани са по-важните и значими факти от живота в Белоградчик и са показани неподправени, такива, каквито са били в действителност.

Този фестивал бе единственият за кино през годината и поради пандемията се проведе онлайн, а на място бяха показани само наградените филми и поканени авторите за връчване на наградите - плакет и диплом.