"Знам, че всеки от вас се питат какво ще се случи с МБАЛ "Христо Ботев" и дали това ще е здравното заведение, в което ще се развивате като специалисти. Истината е, че заради не толкова доброто управление в последните 20 години, болницата е в тежко финансово състояние. Вярвам, че с предприетите мерки от страна на новия изпълнителен директор - д-р Петър Керемедчиев, здравното заведение ще бъде възстановено и ще функционира по адекватен начин. Бъдете здрави, никога не се задоволявайте с постигнатото и помнете, че преподавателите тук са ви не само приятели, но и хората, които ще направят от вас много добри специалисти. На добър час!", допълни Калин Каменов в словото си по повод откриването на новата академична година във филиала на Медицински университет - София във Враца.

Директорът на МБАЛ "Христо Ботев" д-р Петър Керемедчиев посочи в приветствието си, че държавната болница е една институция с традиции и изключителни професионалисти. "С общи усилия ще успеем да оздравим лечебното заведение и да го превърнем в една болница със съвременна техника, мотивиран персонал и пациенти, които имат доверие в своите лекуващи лекари. Подкрепяйте се и никога не се отказвайте пред трудностите! Бъдете здрави", каза още д-р Керемедчиев.

Студентите, преподавателите и гостите бяха приветствани и от доц. Павлинка Добрилова - директор на филиала "Проф. д-р Иван Митев" и от д-р Антонио Георгиев - управител на Нов медицински център - Враца.

Програмата продължи с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Аспарух.

На тържествената церемония присъстваха още:заместник-областният управител Робертино Маринов, директорът на Териториално поделение на НОИ - Иван Грозданов, представители на лечебни заведения от Враца и Монтана, преподаватели, студенти и граждани.

През новата академична година във филиала ще се обучават над 400 студенти, като 105 от тях са първокурсници. Във висшето учебно заведение се изучават в бакалавърски програми, специалности - „Медицинска сестра“, „Акушерка“, „Лекарски асистент“ и „Трудотерапия“.