„За постигане на целите сдружението организира и провежда събития, допринасящи за развитие и популяризиране на историческото и културно наследство, традициите на предците ни, обичаите по земите, населявани от българи. В тази насока участва в национални и международни събития, събори, семинари, конгреси и форуми, обединява усилия и взаимодейства с подобни наши и чуждестранни организации” - каза Врабчев. Той обясни, че гостите на фестивала ще преживеят вълнуващи мигове през всичките дни на събитието.

„Авитохол” ще създаде невероятни емоции за присъстващите. Всеки желаещ да стреля с лък, да си сложи прабългарски шлем или ризница и да играе древни занимателни игри, ще може да го направи. Посетителите на културното събитие ще могат да видят прабългарска юрта, да похапнат ястия характерни за кухнята на прабългарите и да дегустират прочутата медовина. Особено интересна ще бъде атрактивната процедурата по изковаване на монети и всеки ще има възможност да си направи своя.

Сдружение”Авитохол” насочва усилията си за изучаване и съхраняване на традициите на древните българи през ранното средновековие, техните места на обитаване, живот, бит и култура - добави директорът на Младежкия дом и отбеляза, че мисията на фестивала „Слънцето на Тодорка” е същата. Врабчев обеща да разкаже за още интересни фрагменти от уникалното събитие в село Оходен и разбира се за участието в него на театрална група „Темп”. Той показа за медията ни реплика на нефритния амулет изобразяващ Богинята майка открит в местността Валога край Оходен. Амулетът е уникален за нашите земи и е със стилизирана форма на раждаща жена. Всеки посетител на фестивала ще получи такъв за спомен. Врабчев покани всички съмишленици на идеята за опазване на културното ни наследство, да посетят събитието, което ще се започне на 21 юли в село Оходен и ще продължи четири дни.