Анализът показва, че в действителност това е метеорит, който е съставен от 88.5% желязо и 11.5% никел. И не е просто метеорит, а шестият по големина сред всички, които са откривани в Мичиган. Това е най-ценният образец, който някога съм държала в ръцете си, както по цената си, така и по научната си стойност", отбелязва изследователката.

Камъкът е оценен на 100 000 долара. Той е изследван и в института "Смитсониън" във Вашингтон, където потвърждават изводите на проф. Сибеску. Притежателят на метеорита, който е пожелал името му да не се разкрива, разказва, че камъкът се е "приземил" през 30-те години на миналия век. Самият той е станал негов собственик през 1988 г., когато е купил ферма в Едмор.

Още когато е оглеждал имота, той е забелязал необикновения черен камък пред вратата. В отговор на любопитството му предишният собственик го уверил, че това е метеорит, който е част от имуществото, обявено за продажба. По думите му, камъкът е предизвикал невъобразим шум при падането си. Още на следващата сутрин фермерът - тогава още дете, и неговият баща намерили мястото, където се е врязал в земята, и изкопали метеорита.

Новият собственик в продължение на три десетилетия гледал на него като на обикновено парче скала. Но през тази година прочел няколко истории за жители на Мичиган, които издирват метеорити, а след това ги продават изгодно. Тогава се запитал колко ли струва неговият камък.

Обикновено подобни находки се купуват от музеи, частни колекционери или дилъри, които ги препродават. Сега 10-килограмовият метеорит се намира в Централния мичигански университет и чака да му намерят подходящ дом. Учените са го нарекли Метеорита Едмор. Вероятно той ще стане собственост на "Смитсониън" или на Музея по минералогия в Мейн. Ако сделката се състои, собственикът е обещал да дари 10% от сумата на университета в Мичиган.