Денят на редките болести 28 февруари, хвърля светлина върху глобалната и разнообразна общност от над 300 милиона души, живеещи с рядко заболяване, и техните семейства. По статистика всеки двадесети човек страда от рядко заболяване.

Всяка година тази глобална, водена от пациенти кампания за информираност събира милиони по целия свят в солидарност с общността на редките болести. През 2021 г. се проведоха хиляди събития в над 100 държави, мобилизиращи хора, живеещи с рядко заболяване и техните семейства, здравни специалисти, лица, вземащи политики и решения, както и представители на индустрията и компаниите. Рядко заболяване е всяко едно заболяване, което засяга по-малко от 1 на 2000 граждани. Повечето редки болести са генетични и присъстват през целия живот на човека, дори ако симптомите не се проявят веднага след раждането.

Целта на този ден е да повиши информираността за редките болести, като по този начин да улесни разпознаването на симптомите и ранната им диагностика. Отбелязването на Международния ден на редките болести ще помогне на хората да бъдат по-осведомени и ангажирани към собственото си здраве.

И през 2022 г. хората с редки болести и семействата на хора с редки заболявания, отправят покана и призив към цялата врачанска общност да изразят съпричастност и подкрепа за да могат хората с редки болести да имат достоен живот, лечение и профилактика.

Програма 28.02.2022 г., град Враца

10.00 ч.
Регионална Библиотека „Христо Ботев“ ще прочетат приказката „История на приятелството“ на деца от детски градини и училища в град Враца.

11.00 ч.
Във фоайето на Регионална библиотека "Христо Ботев" и кино Метропол и Дирекция "Местни данъци и такси" /улица Петропавловска № 43/ – ще има информационна кампания/раздаване на брошури.

12 :30 ч.
Молебен в църква „Свети Николай“ /зад площад Христо Ботев/.

13:00 ч.
Площад „Христо Ботев“- вдигане на ръце и пускане на балони /инициатива, която се провежда в този час в целия свят/

19:00 – 20:00 ч.
Осветяване на фасадата на Община Враца с различни цветове, символизиращи редките болести.

Информационна кампания ще се провежда през целия ден в „Тролейбусен Транспорт“ Враца, чрез раздаване на брошури, плакати и материали.

Като част от кампанията е заснет документален филм „Бреговете на надеждата“ с емоционални човешки съдби и експертното мнение на доказани медици в областта. Премиерата на филмаще бъде по БНТ на Световния ден, посветен на борбата с редките болести – 28.02.2022 г.