Управителят на ОИЦ - Видин Мариела Савкова и експертът Цветомир Ценков обърнаха внимание на представителите на местните власти, че когато изготвят проектите си по подмярка 7.2, трябва да имат предвид изнесената информация от заместник-министъра на земеделието Васил Грудев на петото заседание на Комитета за наблюдение на ПРСР, че за дейности за образователна, социална и културна инфраструктура в един проект ще може да се включи само един обект.

Двамата акцентираха и на критериите за оценка на проекти, свързани с пътната инфраструктура, където на общините с висока безработица ще се дава преимущество и така проектите на общините от Северозападния район ще могат да получат максимален брой точки.

На въпроси на земеделски производител в Белоградчик относно подмярка 6.3 "Стартова помощ за земеделски стопанства”, Мариела Савкова и Цветомир Ценков уточниха, че подмярката е атрактивна и с това, че по нея няма възрастови ограничения за кандидатите, както и че за да кандидатства даден земеделски производител по нея стопанството му може да е регистрирано и развивало дейност и в предходната 2015 г.

По време на срещите стана ясно, че активната работа по проекти, финансирани от Програмата за развитие на селските райони, в Чупрене и Белоградчик ще продължи и през настоящия програмен период.

Секретарят на Община Чупрене, Асен Джунински посочи, че със защитените от общината проекти по ПРСР в периода 2007-2013 г. са реализирани 10 проекта на стойност 15 млн. лв. С тях е интервенирано в ключови сфери и така е ремонтирана почти цялата пътна мрежа в общината (в населените места и пътищата между тях), изградени са нови водопроводи и противопожарна кула в Чупрене, туристически център в с. Долни Лом, както и други по-малки обекти.

Чрез участието на Общината в Местна инициативна група "Западна Стара планина - Копрен - Миджур" e ремонтирана туристическата спалня в Чупрене и са закупени два автомобила за ЦНСТ. Община Чупрене ще кандидатства по подмярка 7.2, за да довърши рехабилитацията на пътната инфраструктура и за подобряване на екологичната и образователна сфера в региона, посочи още Джунински.