В световен мащаб повече от 1 320 000 обществени, парламентарни, национални, академични, научни, училищни и специални библиотеки осигуряват информаци и уменията кампанията да бъде ползвана от всеки, което е особено необходимо за всички в дигиталния век.

Евродепутатът Уручев посети всички отдели на библиотеката и се запозна с възможностите на библиотеката за дигитализация, с иновативните методи за насърчаване на четенето, с проектите, които реализира библиотеката в областта на: достъп до информация за всички, здравеопазване и образование на гражданите, намаляване на социалната изолация, опазване на местния бит и култура.

„Общото разбиране за библиотеката е – място, на което се съхраняват много книги и знания. Днес библиотеката обаче е институция с много разнообразна дейност. Това е институцията, която може да направи достъпът ни до информация по-лесен, по-удобен и най-вече ценен. Защото тя е проверена, получената информация е точна и вярна. Безспорно бъдещето върви към дигитализацията, но каквото и да се случва допирът на книгата, мирисът на хартията и удоволствието от четенето не може да го замени нито интернет, нито което и да е дигитално устройство”, каза Владимир Уручев.

Евродепутатът стана „Посланик на библиотеката” във Враца. Той бе избран от екипа заради сътрудничество му през годините. Почетен знак „Посланик на библиотеката” се връчва на съмишленици и спомоществователи на библиотеките, които подпомагат, насърчават, отстояват и печелят привърженици за каузата на библиотеките. Значката му бе връчена от директора на библиотеката Силвия Врачовска. При визитата си евродепутатът подари на библиотеката електронни книги и луксозни детски енциклопедии.