В експозицията бяха включени 23 платна от различни автори – 15 пейзажа, 3 натюрморта и два портрета. Вернисажът бе открит от Светла Дамяновска, която представи накратко всяка една от творбите.

За художника и философските послания на изложените картини писателят и журналист Георги Апостолов направи художествено-философско обобщение за спецификата на тази първа по рода си изложба.

Той подчерта, че реставрирането на една картина е един творчески процес,който се различава от процеса на самото ѝ създаване. Това е така, тъй като докато я създава, художникът има своята философия, своето мислене, своето виждане. Когато тази картина трябва да получи нов живот, когато тя вече е загубена и за самия автор, и за хората около него, е необходимо човекът, който ще се докосне с четката до нея, да се върне към философията и началото на нейното създаване.

„Това означава, че ние сме свидетели на присъствието на много светове, защото всяка картина е част от света на един художник,както всеки художник е част от целия свят” – допълни Апостолов.

Апостолов обърна внимание на това, че Евгени Кучков е намерил начин да даде нов живот на тези картини и да ги предаде така, че ние да се върнем и към художника, и към времето , в което са създавани.

За себе си и за идеята за тази изложба разказа самият Евгени:

„Всичко започна преди около 20 години, когато ходех и обикалях по антиквариати, пазари и битаци, за да търся стари оръжия за своята оръжейна колекция. И тогава попадах на стар картини, някои почти унищожени, други по-запазени и започнах да ги събирам. Така след време реших да опитам да ги възстановя, въпреки, че моята сила са иконите. Но да реставрираш икона е едно- това е канон, а да реставрираш живопис е съвсем друго.”

Своята благодарност към Евгени Кучков изрази и кметът на Мездра Иван Аспарухов, който го поздрави с изложбата и му пожела да продължава да твори. Аспарухов обеща, че в скоро време Художествената галерия в Мездра ще има свой постоянен дом.