Говорейки за творбите на Николай Пенков, сръбският художник и арт педагог Никола Живкович – Газибара, изтъкна богатството на колорита и разнообразието на образи в живописните платна на автора. Той подчерта, че етноелементите са претворени по модернистичен начин и макар че доминират, те са своеобразен декор, колоритна среда за образите в отделните композиции. Според преценката на Живкович именно изобилието на тези детайли прави произведенията на Николай Пенков уникални, атрактивни и стойностни.

Увертюра към изложбата бяха изпълнения на певческа група „Пъстренец Jr.” към Младежкия дом в Монтана. Тя за четвърти път гостува в родния град на сценариста на сериала „Горещ вятър” и на неговия герой Боривое Шурдилович.

При откриването на изложбата Братислав Валчич – заместник директор на Културния дом, подчерта, че с това събитие се задълбочава сътрудничеството между Монтана и Власотинце, което до момента е било предимно в сферата нафолклора.

С изложбата на Николай Пенков започна програмата на културните празници „Лято във Власотинце 2019”. В тях участваха и танцов ансамбъл „Младост” от Общински младежки дом – Монтана,танцов състав „Радост” – Враца, вокална група „Песенна дъга” - Брезник.