"Тези проверки, които правим преди есенно-зимния период, ще станат обичайна практика, заяви в Мездра Теменужка Петкова. Това, което направихме миналата година, сега вече дава резултати. До края на месеца трябва да са готови резултатите от проверките в трите електроразпределителни предприятия и в електроенергийния системен оператор. Това са проверки относно готовността им да гарантират на гражданите спокойна зима по отношение на електрозахранването", допълни Петкова.

От енергийната компания обявиха, че са инвестирали 200 000 лв. за подобряване на електрозахранването за 8 села от общината. От ЧЕЗ са извършили ремонт на възлова станция Елисейна и реконструкция на електроповод, която ще предостави възможност за алтернативно захранване на засегнати населени места в района при възникване на повреди. Служители на дружеството са извършили цялостна подмяна на изолацията на съоръженията и са направили просеки. Въведен е в експлоатация нов, последно поколение, дистанционно управляем апарат, чрез който ще се създадат условия за бързо локализиране и отстраняване на евентуални аварии по електропровода.

Реализацията на дейностите е с цел да бъде подобрено електрозахранването в селата Зверино, Люти брод, Елисейна, Игнатица, Оселна, Очин дол, Ребърково и Зли дол от община Мездра, както и селата Еленов дол и Бовска Габровница от община Своге. В момента компанията изгражда изцяло ново трасе мрежа с дължина 800 метра, което ще минимизира влиянието на метеорологичните условия над мрежата, която досега частично се намираше в коритото на преминаващата в района река Искър, допълниха от дружеството.

"Направихме всичко възможно хората тук да имат една спокойна зима. Разбира се, важно е и колко благосклонна ще е тя, тъй като всички хора сме безсилни пред стихиите, които природата ни поднася", каза Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане" в "ЧЕЗ Разпределение България".

Ремонтните дейности изискват обезопасяване на мрежата, за да могат служителите на компанията да работят безопасно по нея. Това е и причината за кратковременните прекъсвания по време на реконструкциите. От ЧЕЗ се ангажират да приключат с всички планирани дейности до края на октомври и да подсигурят непрекъснатостта на електрозахраването през зимния сезон.

Министър Петкова посети засегнатите села в района, където на място се запозна с извършените дейности до момента.

"Дойдохме тук на място, за да проверим това, което е свършено. За нас е важно всички граждани да бъдат спокойни, че ще имат качествени услуги при доставката на електроенергия. Аз благодаря на колегите от ЧЕЗ, защото са свършили доста работа, но все още предстоят доста неща да се направят. Аз поемам отговорността Министерството на енергетиката да контролира тези дейности", каза в Люти брод Теменужка Петкова.

Зам.-председателят на парламента Явор Хайтов каза, че през месец декември министърът на енергетиката отново ще посети Мездра и региона, за да направи нова проверка на дейността на енергийните дружества.