Модата да се кръщават децата с имената на известни личности е валидна днес с пълна сила. Явлението не е ново. Родителите искат да дадат най-доброто на децата си и затова първо им даряват подходящи имена. Често тези имена изразяват възхищението на майката и бащата от популярни хора, а напоследък - от герои в сериали.

А сериалите у нас са предимно турски и по тази причина през шестте месеца на тази година в Бяла Слатина новородени отрочета са записани с имената Мелек, Буран, Емир, Бюлент, Айлин, Максуд, Бихтер, Мейля и Нерин. Бебета от Враца носят имената Винченцо, Валенсио, Себастиано, Тубиас.

Явно някои родители са фенове и на латиносериали, защото невръстни врачанчета се казват Браян, Мерседес, Сесилия, Итън, Илейн, Франческо и Евън. Паскуалина и Лусинда пък са от Мездра. В Козлодуй момченце носи странното име Хива, а момиченце е кръстено Деанера. Кармен и Клеопатра са врачанки и е възможно родителите им да знаят, че първата е циганка от опера на Жорж Бизе, а втората египетска владетелка.

Вероятно врачанските мама и тати са се прехласвали по героя от хитовия сериал „Езел” и са дали името му на сина си. Във Враца живее 5-годишният Хорейшио. Е, няма лошо, сериалът „От местопрестъплението” си го бива. Бива ли обаче името Росаура да измества красивото наше Мария? Защо българското Александър е преиначено на Алегзандро? И защо с българските лични имена се кръщават все по-малко новородени?

Май става въпрос за ценностна ни система, за равнище на култура, на принадлежност и съпричастност към нея. Тя има отношение към традицията и националната ни идентичност. Факт е, че светът се променя и с глобализацията се заличават все повече и различията. Само че Джорджшуа съвсем не върви да е от село Моравица или Косталево, например.

Очаква се в скоро време на бал свят у нас да се пръкнат и Елиф, и Кахраман от хитовата в момента телевизионна сага. Вероятно те са на път.