Около полунощ двете аварийни групи се срещнали при железорешетъчен стълб от електропровод, който се намирал на моста на изхода от Криводол към село Ракево. Тъй като извършената проба не локализирала аварията, двата екипа се насочили към близката мелница, за да продължат работата.

Христов, като ръководител на новосформираната обединена група, разпределил задачи и дал нареждания, като допуснал поредица нарушения. Той не положил достатъчно грижи за служителите при осъществяване на възложената им дейност по отстраняване на аварията. От държавното обвинение са категорични, че обвиняемият не осъществил контрол по време на работата за спазване изисквания за безопасност от всички членове на бригадата, в това число пряко наблюдение и присъствие на най-опасния участък от работното място.

При тези обстоятелства един от електромонтьорите се качил до тоководещите части на стълб по време, когато електропровод 20kV „Лъката“ се намирал под напрежение. С дясната си ръка той се хванал за елпроводник, при което получил травма, довела до смъртта му.

За допуснатата от Христов професионална непредпазливост той е бил привлечен към наказателна отговорност и предаден на съд. Предстои насрочване на съдебно заседание по делото.