Извършен е оглед на място в района от Лютиброд до МВЕЦ "Черепиш", в това число на съоръженията на водноелектрическата централа и на състоянието на речното легло под и над водовземното съоръжение . Констатирано е наличие на умрели единични екземпляри малки и големи риби при моста на селото, където реката видимо е помътняла.

В момента на проверката МВЕЦ не е работил. Водата от задбаражното езеро е изпусната поради неотложни ремонтни дейности, за което Басейнова дирекция "Дунавски район" - Плевен е уведомена по електронна поща в ранния следобед на 30 юли от собственика на централата.

По данни на управителя на МВЕЦ "Черепиш" изпускането на вода от задбаражното езеро е започнало на 30 юли сутринта. В момента на проверката цялото количество вода на река Искър протича свободно през съоръженията на МВЕЦ.

От Регионалната лаборатория във Враца към Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) са взети водни проби за анализ от реката при моста на село Лютиброд, както и непосредствено под и над МВЕЦ "Черепиш". Експресно измерените на място показатели рН, разтворен кислород и електропроводимост не показват наличие на замърсяване.

Останалите резултати ще са готови през следващата седмица и ще бъдат оповестени, уверяват от екоинспекцията.