Хората рядко обръщат внимание на защитата от мълниите, констатира инж. Иванов и пояснява, че у нас има добра наредба за мълниезащита, което е повод за гордост. В наредбата е разписано кой носи отговорност за осигуряване на защита от мълнии. Когато сградата е обществена, отговорността е на този, който я управлява – директорът на училището, управителят на сградата, а в кооперациите отговорност носи управителят на етажната собственост.

Инж. Иванов съветва да се спазват няколко основни мерки при мълнии, когато сме вкъщи: "Първо - да не се допираме до метални предмети. Ако имате алуминиева дограма, чешмата, парното - просто стоите далеч от тях, защото могат да бъдат електропроводими. Има такива случаи".

Дежурният към Планинската спасителна служба (ПСС) Явор Каролев обяснява какви са мерките за безопасност при мълнии в планината: "Първото нещо е да се махне колкото се може по-бързо от най-високата част на планината. Гръмотевиците стават в по-високите части. Не трябва да сме в близост до единични дървета, до изразени връхчета на терена. Наземните токове, които са след падането на гръмотевицата, се оттичат и се разпръсват. Затова човек трябва да приближи краката си колкото се може по-близо един до друг. Трябва да е реално на открито, а не да се сгуши в терена. Много по-малък е шансът да те удари самата гръмотевица, отколкото да те ударят след това наземните токове".

Източник: novini.bg