Така например още в началото на деня в неделя обикалящите столичани бързо изкупиха домашните домати, които се предлагаха за 4 лв. килограмът. Сумата обаче си заслужава, тъй като доматите са големи и сочни. Краставиците пък струваха 3 лв. за килограм, а гроздето без семки - 4 лв. за килограм. Под друга шатра фермер предлагаше над 50 вида билки от Пирин.

Той обясни, че с тях се правят различни видове сиропи - например за кашлица, диабет и др. Освен тях се предлагаше и небезизвестният и любим на много българи мурсалски чай. Малините се продаваха за 17 лв. килограмът, а тиквите цигулка - за 2,40 лв. килограмът. Всъщност данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) показват, че повечето зеленчуци са поскъпнали и през третата седмица на септември (13-17.09.), а най-много е нараснала цената на корнишоните, пипера, зелето и картофите. Като основна причина за поскъпването не само на зеленчуците и плодовете, но и на повечето основни храни, бе посочен лошият климат. "И по-конкретно засушаването през юни и юли, което е най-мощният фактор за поскъпването, а не поскъпването на ресурсите, не и ценовите паники", поясни председателят на комисията Владимир Иванов, цитиран от БНТ. Той заяви, че докато през август потребителската кошница е била 10 лв., то сега е 6 лв.

„Има успокояване на пазара, защото излизаме от туристическия сезон и търсенето намалява“, каза още Иванов. Очакванията обаче са поскъпването на основните хранителни стоки да продължи и зимата, когато и разходите за отопление ще скочат.

Иначе фермерите на пазара са повече от дружелюбни и учтиво приканват да се пробва тяхната продукция – зеленчуци, малини, сирене, кашкавал, суджуци, мед, прополисови изделия и пр. Реално всичко изложено е био, затова и посетителите не трябва да се притесняват да опитат продукцията, която идва директно от фермата.

Фермерският пазар е само едно от многото изложения, на които София става домакин почти всеки уикенд. Освен него изминалия уикенд на емблематичните за София Централни хали, намиращи се точно срещу Централните бани, се проведе и Базар на изкуствата и творческите занаяти. На него се предлагат ръчно изработени бижута, стилни кожени чанти, картини от рисувано дърво, домашно вино и мед, дрешки за книги и много други изделия. Той ще се състои и следващия уикенд в дните 25-26 септември.

Източник: monitor.bg