Той сподели, че няма бизнесмен или компания, която да инвестира в земя, която е обречена на гибел от държавата и собствените ѝ управници.

"Реално няма нормален основен път, който да води от столицата на България до Северозапада. Всъщност това е най-близкият контролен пункт, по който може да се стигне до Европа. Нали все пак сме в Европейския съюз?", допълни писателят.

Според Торлака, когато за пръв път чул идеята Враца, Видин и Монтана да се отделят от България и да станат автономна област много се е смял, но след това осъзнал, че държавата е оставила тези хора на произвола на съдбата.

"България е разделена на няколко сектора още от Освобождението, а да не говорим как се случват нещата сега. Северозападът е територия, на която се правят експерименти от много отдавна. Оттук тръгват първите ТКЗС-та и т.н. Това се оказва доста сериозна спънка за развитието на този край", отбеляза Николов.

Той е категоричен, че нещата все повече се задълбочават и не се вижда светлина в тунела, а едно от доказателствата е, че Северна България се движи много по-бавно в своето развитие отколкото Южна.

В своите книги "Северозападен романь" и "Автономията ????" Торлака разказва за реалната ситуация в Северозападна България, а наскоро е излязъл и неговия исторически роман "Иваил Цар".