Вече пета година "Театър на приказката - София" гостува на българските деца в различни части на страната по инициативата на "Екопак България' "Нахрани ме, ям разделно". Над 8350 деца в страната вече са разпространители на идеята за разделно събиране на отпадъци от опаковки.

От основаването си най-голямата организация за управление на отпадъци у нас е възприела за своя мисия да възпитава у децата от 4 до 8 г. в цялата страна отговорно отношение към природата.

В спектакъла на разбираем за децата език се поставя проблемът за отговорността на всеки жител на Земята към бъдещето на планетата. Това е и целта на мисията на "Екопак България" - да образова най-малките, за да стигнат зелените послания и до възрастните. „Децата са най-добрите посланици на нашите идеи и възпитават полезни навици у родителите си", убедени са от "Екопак България".

Онези деца, които са се запознали вече с приятелите от парка Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, знаят, че разделното събиране на отпадъците е необходимо, за да могат те да бъдат рециклирани

По време на кукленото шоу децата научават кой отпадък в кой цветен контейнер се изхвърля. "Научих, че отпадъците, които хвърляме в общите метални контейнери, замърсяват природата, а сметищата завземат все повече територии от Земята. А, ако събираме разделно отпадъците, те се рециклират и заживяват нов живот като се превръщат в нещо полезно", обяснява компетентно Ния, 9 г. След срещата си с Пластоядка в парка тя съзнателно следва съветите на приказните герои в ежедневието си.

Проектът се осъществява в партньорство с общините, с които "Екопак България" има договор за управление на отпадъците. Всички деца участват активно в състезания по сортиране на отпадъци, пеят, танцуват, а накрая всеки си тръгва с подаръци - комикс книжка за оцветяване и магнити с персонажите от пиесата.