Към момента ехографията на щитовидната жлеза е за сметка на пациента независимо дали той е здравноосигурен или не е. Цената му в различните кабините варира между 40 и 60 лева.

Пак от 1 януари догодина акушер-гинекологът ще има право да насочи пациентката към колкоскопия, но при необходимост вече и в комбинация с биопсия, която също ще се поема от НЗОК, каза д-р Галя Йорданова, директор на дирекция „Извънболнични медицински дейности” във финансово-осигурителната институция.

Така пациентът няма да се разкарва до джипито за две направления, а с едно талонче ще си осигури прегледа от „А” до „Я. Тази възможност се отнася за тези, които имат по пряка линия в рода си хора с онкологични заболявания, диабет и сърдечно-съдови заболявания, каквито са хипертониите, инсултите, инфарктите и ихемичната болест на сърцето. Към момента те имат право само на един такъв преглед в рамките на една календарна година. Занапред, ако при първия специалистът забележи някакви отклонения в показателите, веднага ще му направи втори прегледи и пусне изследвания. За неявяване на профилактичен преглед при първа покана и при втора остават, както и до сега, от 50 до 100 лева и лишаване от здравноосигурителни права за един месец. Администрацията на НЗОК няма информация да има санкционират здравноосигурен, който не се е явил на такъв преглед.

Още от месец септември тази година хората от 60 до 65 – годишна възраст, които са останали без зъби ще заплащат само зъботехническата работа, но самата изработка ще се поема от Нацоналната здравноосигурителна каса.

За жените от 30 до 40-годишна възраст се предвижда един акушеро-гинекологичен преглед годишно, но вече с безплатна цитонамазка.

Профилактичните прегледи за децата остават без промяна, както до сега, каза д-р Ганка Аврамова, директор на дирекция „Бюджет и финансови параметри” в здравната каса. Годишно на бебетата от 0 до 1 година се полагат 14 прегледа, на децата между 1 и 2 г. – 4 прегледа, 2 – 7-годишните имат право на 2 прегледа, а тези между 7 и 18 години на един.

Новият рамков договор орязва наполовина времето на болничните лекари за работа в доболничната помощ.

До сега медиците в лечебните заведения имаха право да работят по 10 часа седмично в медицински центрове извън клиниката. Занапред, ако те искат да работят по договор с НЗОК, ще трябва да ограничат тази си практика до 5 часа.