В четвъртък най-новият американски марсоход Perseverance, изстрелян от Земята през юли 2020 г., кацна на Марс. С помощта на новия марсоход НАСА се надява да получи нови данни за геологията и структурата на планетата, за да събере проби от почвата й за последващо изпращане на Земята. Научните инструменти на Perseverance включват устройство за производство на кислород от атмосферата на Марс. Разработчиците се надяват, че в бъдеще тази технология ще бъде търсена за получаване на ракетно гориво, необходимо по време на пилотирани мисии до Марс.

Perseverance е петият марсоход, доставян някога от НАСА на повърхността на Марс. Едновременно с него на Червената планета сега продължава работа марсохода Curiosity. Засега присъствието на хора на Марс остава научна фантастика, тази планета е твърде далеч и крие много загадки. Но, както се надяват учените, именно роботизирани мисии като марсохода в крайна сметка ще помогнат за превръщането на пилотираните полети до Марс в реалност. На въпроса кога е възможно да се разчита на появата на обитаема база на съседна планета, Зубрин посочи 2030 година.

Бизнесменът и собственик на SpaceX Илон Мъск преди това обяви целта да започне пилотирани полети до Марс до 2026 г., но според експерта този план ще бъде коригиран. “Най-вероятно ще отнеме време до 2030 г. Вероятно до 2026 или 2028 г. той ще може да изпрати кораби Starship с товарни или роботизирани мисии до Марс и да започне автоматизирано изграждане на базата. Преди да изпратим хора там, ще ни трябва мощности, системи за генериране на гориво от марсиански кислород и вода “, – подчертава Зубрин, който основава „Марсианското общество“ през 1998 г. като платформа за научни форуми, обмен на мнения и лобистки интереси в изследването и развитието на Марс.

Плановете на Мъск да изпрати милион жители на Земята на Марс до 2050 г., според експертът са твърде “амбициозни”. “Но ние можем да изпратим дотогава хиляда души, те ще създадат индустриални и селскостопански възможности на Марс, така че да има възможност да се поддържа жизнената дейност на повече хора. Колкото повече хора летят до Марс и се родят на Марс, толкова по-бързо ще разширим нашето присъствие, ще станем град до 2070 г., град с над милион или дори повече жители до 2100 г. “, казва Зубрин пред РИА Новости.

Дискутирайки дали изследването на Марс ще премине без човешки жертви, експертът каза: “Винаги ще съществува риск при изследването, но никога не е постигнато нищо голямо без смелост.” Зубрин завърши интервюто с думите на съветския космонавт Юрий Гагарин – “Тръгнахме!”

Марс беше приоритет за НАСА по време на администрацията на Барак Обама, след това при Доналд Тръмп беше взет курс за връщане на човек на Луната, разработване на нейните ресурси и създаване на окололунна станция за тестване на технологии и възможности за бъдещи полети в далечния космос , включително Марс. Новата администрация на Джо Байдън все още не е обявила приоритетите си в космоса.

Източник: БГНЕС