Обектът се намира на около 270 млн. светлинни години от Земята в района на съзвездието Кит. Двете галактики са в активен процес на сливане, който води до отделянето на много прах и отломки, които на снимката приличат на гигантска експлозия.

Сблъсъкът на галактиките е провокирал и много динамично образуване на нови звезди. Учените изчисляват, че темпото на формиране на звезди е над 20 пъти по-бързо от това в Млечния път например.

Астрономите са използвали модерните уреди на "Джеймс Уеб", за да съберат голям набор от данни за IC 1623. Сред тях са анализи в инфрачервения и електромагнитния спектър на галактиката.

Събраните данни помагат и за допълнително изучаване на способностите на самия телескоп и как учените да се възползват максимално от неговите инструменти и при следващи наблюдения. Екстремните процеси в IC 1623 са интересни на астрономите от много време, като едва сега могат да бъдат проучени в детайли. Предишните телескопи не успяваха да преодолеят гъстия облак прах и отломки, за да съберат нужните данни.