Телескопът „Джеймс Уеб“
Телескопът „Джеймс Уеб“

Те са започнали на 7-ми декември, като са били свързани със софтуерен проблем в системата за контрол на височината. Чрез нея се управлява накъде да се насочи телескопът.

Заради дефекта телескопът е активирал режим за защита и е изключил всички системи, които не са от критично значение. По време на отстраняване на проблема е имало периоди на възстановяване на работата, казват учените.

Все пак макар и да не е спирал работа напълно, общото време, през което не са правени никакви наблюдения с телескопа е няколко дни, казват астрономите. Те не уточняват колко точно време е изгубено, но не са пропуснати важни наблюдения и всичко може да бъде наваксано.

Всъщност спиранията за технически проблеми са част от ежедневието на този тип мисии. Учените са подготвени за различни ситуации, като имат натрупан опит и от "Хъбъл". Той също често изпитва трудности, но въпреки това успява да продължи работа вече повече от 3 десетилетия и значително по-дълго, отколкото беше предвиден.

Ситуацията има и положителна страна. Тя показва, че системите за сигурност на "Джеймс Уеб" сработват добре в случай на необходимост. Те са предпазили научните инструменти и оборудването, като от 20-ти декември те са продължили пълноценна работа според графика. Пропуснатите наблюдения ще бъдат пренасрочени за друга дата.