Изданието първо уточнява, че описанието "най-стара" не е за галактиката, а за светлината. Тъй като от гледната точка на Земята ние виждаме светлината, която достига до нас, след като е пропътувала разстоянието от източника до нас.

Следователно, телескопът засича "стара" светлина, която е пътувала много време и тя показва състоянието на галактиката по това време. Така въпросната галатика GLASSz-13 е със "стара" светлина (около 350 млн. години след Големия взрив), но самата тя е сравнително млада - под 100 млн. години.

Но тя може да не задържи първенството за "най-стара светлина" дълго време. Новите данни от телескопа вече показват, че той може да е засякъл и още по-далечни галактики. Поне три кандидати може да са по-далечни, а светлината от една от тях може да бъде едва около 250 млн. години след Големия взрив.

Ще са нужни още набюдения и изчисления, за да се потвърди дали това наистина е така. Учените очакват "Джеймс Уеб" да открие множество такива галактики, особено продължаването на наблюденията и усъвършенстването на данните и анализирането им.

Досегашната информация вече подсказва, че вселената е много "по-натоварена" в ранните си години, отколкото се смяташе досега. Това означава, че първоначално ще има много изцяло нови въпроси, които ще се нуждаят от отговор.