В навечерието на най-светлия християнски празник - Рождество Христово, Археологическият комплекс "Калето" в Мездра събра стотици деца и възрастни, приятели и гости на туристическата забележителност, за да запалят коледната елха.

Около пръскащия искри огромен огън в центъра на комплекса се разнасяше радостната глъч на децата в очакване на добрия белобрад старец. Домакините се бяха погрижили да стоплят не само душите на гостите, но и сгряваща глътка горещ чай в декемврийската вечер.

Огромна гирлянда от детски рисунки опаса сградата на арт центъра и представи благотворителната изложба "Детски свят”, в която бяха вплетени представите на малките художници за магията на Коледа и белотата на зимата. Всяка една рисунка бе едно съкровено коледно желание, изрисувано с любов от децата.

Тази необикновена гирлянда на желанията бе дело децата от първи ,,а'" клас в ОУ "Св. св. Кирил и Методий'' и на Арт център “Калето” и израз на мотото на Арт училището към археологическия комплекс: "Чрез изкуството летим в космоса, в пространството, в безкрая”.

Коледното тържество бе открито от ръководителя на "Калето” инж. Димитър Павлов, който поздрави множеството и благодари за това, че за пореден път всички заедно ще празнуват на това митично място.

Гости на празничната вечер бяха кметът на Мездра Генади Събков, общински служители и членовете на Мото клуб "Велика България“. Градоначалникът поздрави присъстващите и им пожела здраве, благополучие и щастливо посрещане на Коледа и Нова година.

Ръководителят на Арт център "Калето" Снежана Петрова благодари на децата за това, че претвориха добротата и чистотата си в приказните картини от изложбата. Тя поясни, че заедно с децата са решили набраните средства от продажбата на картините да бъдат вложени за благотворителност.

На Коледа като на Коледа, първокласниците изпълниха любими коледни песни и стихове, за да бъдат чути от очаквания Дядо Коледа. В празничната програма се включиха и младежите от Комплекса за социални услуги за деца и лица с увреждания.

След дългото очакване, ръководителят на „Калето” най-накрая съобщи радостната новина, че белобрадият старец вече пътува към тях. И в този миг, ревът на мощния мотор разцепи тишината над хълма, и Дядо Коледа пристигна с пълния чувал.

Децата получиха подаръци и лакомства, след което заедно отброиха секундите до запалването на коледното дърво.

Празничната вечер в комплекса завърши с поредната пищна заря, чиито отблясъци угасваха в мътните води на Искъра.