Цели семейства се бяха събрали в мразовитата нощ при минус 22 градуса в Рованиеми, където е официалният дом на Дядо Коледа близо до полярния кръг. Добрият старец се обърна с кратко приветствие към присъстващите, като на свой ред им пожела мирна и щастлива Коледа, след което се качи на шейната, теглена от елени и натоварена с купища подаръци, които той трябва да разнесе по света в коледната нощ.

"Надявам се, че изминалата година бе добра за вас. Разбира се, по света станаха и много неща, които би трябвало да са различни, - каза старецът на английски. - Нека се надяваме, че Коледа ще донесе един кратък момент на спокойствие, в който светът и хората в него ще си отдъхнат за малко, събирайки се със семействата и приятелите си."

Както всяка година, и тази шейната на Дядо Коледа ще бъде проследена от Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД). Американските въоръжени сили успокоиха малчуганите, че НОРАД ще ги държи в течение кога ще си получат подаръците в коледната нощ. Това ще стане благодарение на стотици доброволци във военновъздушната база "Питърсън" в щата Колорадо.

НОРАД ще проследи пътя на Дядо Коледа за 63-и път. Традицията датира от 1955 г., когато вестник публикува реклама с телефонен номер на Добрия старец. Номерът обаче се оказал на Континенталното военновъздушно командване, предшественика на НОРАД. Въпреки грешката, военните отговаряли с удоволствие на питанията на децата къде се намира Дядо Коледа.

Източник: bta.bg/bg