Денят на най-българския акт в новата българска история - Съединението на Княжество България и Източна Румелия, не е избран случайно в Типченица..

На този ден - 6 септември 2006 г., е преосветен войнишкият паметник, издигнат в памет на загиналите 57 типченци в няколко войни – Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни, както и в събитията през 1944 година, а датат е избрана за Ден на селото.

Празничната вечер започна с тържествен молебен и водосвет, отслужен от отец Васил Николов, който благослови миряните и им пожела здраве и благополучие.

Програмата продължи с изпълнение на химна на Република България и почитане паметта на героите с едноминутно мълчание и падане на колене. Деца поднесоха венци от Кметство Типченица и НЧ „Съзнание-1899“ и цветя от потомците на падналите във войните герои.

Самодейците при НЧ „Съзнание-1899“ Цветан Костов и Пепа Цекова представиха вълнуващ поетичен рецитал, посветен на България и нейните достойни синове, принесли живота си пред олтара на родината.

В своето слово кметският наместник Георги Димитров заяви: „Това е денят, в който ние, признателните типченци, почитаме паметта на нашите герои, отдали живота си за свободата и независимостта на България. В този тържествен и празничен ден, ние правим равносметка на миналото, на нашите общи стремежи. Нека съхраним в мислите и делата си подвига на дедите ни, извършен в името на България. Нека младите хора помнят и пазят паметта на загиналите герои!“

За героите от Типченица с вълнуващо слово секретарят на Читалището Елеонора Георгиева припомни имената на всички 57 войници и офицери, сред които и на 14 – те герои от 35 Врачански пехотен полк - „железният полк", паднали в боевете за свободата на Добруджа, както и местата на тяхната гибел - поруч. Тошко Сълковски, мл. подоф. Томо Найденов, ефр. Тодор Йотовски и ред. Атанас Цафтиленски, Вълчо Вълчов, Йордан Манафски, Камен Кьосовски, Кръстю Богданов, Михаил Ценовски, Павел Поповски, Петко Глоговски, Прокоп Ценовски, Христо Вутов и Цено Цветков.

Гости на типченци бяха общинският съветник Тихомир Илчев и кметът на съседното село Люти дол.

Празничната вечер завърши с обща снимка пред паметника, а за доброто настроение на типченци се погрижиха музикантите виртуози от Новаченската духова музика.