На 7 септември (петък) от 19:00 часа за празнично настроение на жителите и гостите на старопланинския град ще се погрижат възпитаници на ОУ "Петър Парчевич" - Чипровци, Клуб по спортни танци "Огоста данс" - Монтана и Ансамбъл за народни танци "Българче" от гр. Винга, Република Румъния.

Кулминацията на честванията ще бъде на 8 септември (събота). От 11.00 ч. на тържествена сесия на Общинския съвет ще бъдат изнесени научни доклади за ролята и мястото на Чипровското въстание в българската история. Със званието почетен гражданин ще бъдат удостоени заслужили личности с изключителен принос за издигане на авторитета и развитието на община Чипровци.

От 18:00 часа същия ден на градския площад концертна програма ще изнесат Гвардейският представителен духов оркестър - София и Държавният танцов ансамбъл "Пирин" - Благоевград, а от 20:00 часа е тържествената вечерна проверка и заря по повод 330-ата годишнина от Чипровското въстание. Тя ще бъде приета от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която ще произнесе слово.

Община Чипровци е подготвила и богата фолклорна програма с участието на популярните народни певци Володя Стоянов, Христо Косашки, Ива и Велислава Костадинови.