Монтана е първата от шест общини, която изпълни пилотната фаза от интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух” . В него координиращ бенефициент е Столична община, с бенефициенти партньори общините Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана.

„Наблюдавам работата на общините през последните 20 години и Монтана е сред първите, които реализираха европейски проекти във всички сфери на околната среда, заяви Нона Караджова – бивш министър на екологията и член на управителния орган на програма LIFE. От шестте общини в интегрирания проект Монтана е най-малка, но изпълни всичките си дейности в пилотната фаза. От изпълнението на този проект, зависят преговорите за новия финансов ресурс, който ще отпусне ЕС на България в следващия програмен период”, допълни още Караджова.

Бюджетът за Община Монтана в този проект е близо 1 746 хиляди лева. Собственото участие е близо 699 хиляди лева. По проекта ще бъдат подменени уредите на 528 домакинствата от Монтана, като 50 домакинства са обхванати в пилотната схема, а останалите 478 ще бъдат обхванати в основната схема следващите четири години.

Очакваното намаление на емисиите на фини прахови частици 8 тона годишно.